Wellness Centrum Svaté Pole 41 263 01 Dobříš     

Haló noviny, 24. 10. 2013

V případě (mrtvice) jde o čas

24.10.2013    Haló noviny    03    Z domova_

    (jad)_

(Mrtvice) je třetí nejčastější příčinou úmrtí a hlavní příčinou trvalé invalidity. Ročně postihne více než 35 tisíc obyvatel České republiky.

                Odborníci upozorňují, že v případě (mrtvice) jde o čas. Čím dřív dostane pacient lékařskou pomoc, tím větší šanci má, že (mrtvici) přežije bez následků. »Při podezření na cévní mozkovou příhodu je důležité jednat rychle a zavolat na linku 155, a to i v případě, že se příznaky projevují jen mírně,« řekl včera novinářům přednosta neurologického oddělení a iktového centra nemocnice v Chomutově Jiří Neumann.

                Mozková (mrtvice) se projevuje prudkou a velmi silnou bolestí hlavy bez zjevné příčiny, brněním poloviny obličeje, náhlou slabostí nebo poklesem ruky či nohy na jedné polovině těla, poklesem ústního koutku, potížemi s mluvením, náhlou poruchou zraku, rovnováhy či koordinace.

                Riziko (mrtvice) se dá podle předsedy České společnosti pro aterosklerózu Michala Vrablíka snížit prevencí. »Je třeba dodržovat zásady zdravého životního stylu, pravidelně docházet na lékařské kontroly, a pokud je to potřeba, užívat léky, které jsou určeny k ovlivnění rizikových faktorů,« řekl. Riziko (mrtvice) je vyšší u lidí s vysokým tlakem a cholesterolem, poruchami srdečního rytmu, u diabetiků a také u kuřáků.

Přihlášení