Wellness Centrum Svaté Pole 41 263 01 Dobříš     

Právo, 24.10 2013

Na následky (mrtvice) zemře denně 32 lidí

24.10.2013    Právo    07    Zpravodajství_

    (per)_

Na následky cévní mozkové příhody, které se říká (mrtvice), zemře denně v ČR 32 lidí. To je ročně přibližně 11 tisíc pacientů.

                „Cévní mozková příhoda ale postihne ročně zhruba 35 tisíc lidí. Třetina z nich umírá, třetina má trvalé následky a třetina se z nemoci svým způsobem dostane. Bohužel u 40 procent pacientů dochází k recidivě, to znamená, že (mrtvice) je postihuje opakovaně,“ řekl novinářům včera přednosta neurologického oddělení a iktového centra nemocnice v Chomutově Jiří Neumann.

                Informoval, že cévní mozková příhoda je akutní stav, který vyžaduje neodkladnou lékařskou pomoc. „Může postihnout kohokoli z nás. V jednu chvíli se člověk cítí dobře, plánuje další aktivity a najednou z minuty na minutu je ochrnutý na polovinu těla, má poruchu zraku, nemůže mluvit nebo dojde ke ztrátě rovnováhy a koordinace,“ uvedl Neumann. Dodal, že ve chvíli, kdy se příznaky cévní mozkové příhody objeví, začíná boj o čas.

                „Nemá cenu volat svému lékaři, ale naopak zavolat záchranku na linku 155. Čím rychleji se zahájí léčba ve vybaveném centru, tím větší je šance na záchranu života i uzdravení. Optimální je, když se pacient dostane do iktového centra do čtyř hodin. Ještě do osmi hodin od vypuknutí nemoci umíme pomoct, pak už je to nesmírně složité,“ dodal.

                Léčba (mrtvice) stojí na 40 miliard korun ročně. Jak uvedl Neumann, z toho 16 miliard jde na léčbu, 14,8 miliardy na sociální následky nemoci a 9,2 miliardy na výpadek v práci pacienta.

                (Mrtvice) nepostihuje jen starší lidi, ale i mladé od 20 let. Očekává se, že v příštích dvaceti letech se počet nemocných (mrtvicí) zvýší asi o 20 procent.

Přihlášení