Wellness Centrum Svaté Pole 41 263 01 Dobříš     

ČTK, 23. 10. 2013

Mrtvici má ročně přes 35.000 lidí, nutná prevence i rychlá pomoc
    Praha 23. října (ČTK) - Mrtvice postihne ročně přes 35.000 Češek a Čechů, je to třetí nejčastější příčina úmrtí a hlavní příčina trvalé invalidity. Světový den mrtvice 29. října s mottem "Chraňte svůj mozek před mrtvicí" připomene, že cévní mozková příhoda může postihnout každého a že ve chvíli, kdy ho postihne, jde o čas. Čím dřív dostane pacient lékařskou pomoc, tím větší šanci má, že mrtvici přežije bez následků.
    Více o nemoci i její prevenci se lidé dozvědí v Centrech zdraví v Praze, Brně, Jihlavě, Plzni a Ostravě, kde si mohou také dát změřit okysličení krve a tlak. Spuštěn bude nový portál www.protimrtvici.cz.
    "Většině lidí se zdá vzdálené, že by je mrtvice postihla. I já jsem k nim patřil a najednou jsem se probral v nemocnici po asi měsíčním kómatu. Nemluvil jsem, pravou stranu těla jsem měl bez citu a neschopnou pohybu," řekl novinářům předseda sdružení ICTUS Jan Dohnálek. Domů se dostal až po několika měsících. Nemluvil, nečetl, neušel ani 50 metrů.
    Podle přednosty neurologického oddělení a iktového centra nemocnice v Chomutově a člena výboru cerebrovaskulární sekce České neurologické společnosti primáře Jiřího Neumanna je příběh Jana Dohnálka typický. "Důležité je při podezření na cévní mozkovou příhodu, i když se příznaky projevují jen mírně, jednat rychle a zavolat na linku 155," řekl.
    K typickým příznakům patří náhlá slabost nebo pokles ruky či nohy na jedné polovině těla, pokles ústního koutku, potíže s mluvením a porozuměním řeči, náhlá porucha zraku, rovnováhy či koordinace a prudká a velmi silná bolest hlavy bez zjevné příčiny.
    Riziko mrtvice se dá podle preventivního kardiologa a předsedy České společnosti pro aterosklerózu docenta Michala Vrablíka snížit prevencí. "Je třeba dodržovat zásady zdravého životního stylu, pravidelně docházet na lékařské kontroly, a pokud je to potřeba, užívat léky, které jsou určeny k ovlivnění rizikových faktorů," řekl.
    Riziko mrtvice je vyšší u lidí s vysokým tlakem a cholesterolem, poruchami srdečního rytmu, u diabetiků a také u kuřáků. "Samozřejmým předpokladem úspěchu je znalost vlastních rizik. Proto apelujeme na lidi, aby chodili na pravidelné preventivní prohlídky. Dospělým je hradí zdravotní pojišťovny každé dva roky," doporučili oba lékaři.

Přihlášení