Wellness Centrum Svaté Pole 41 263 01 Dobříš     

Krkonoše – návrh kam jet

Zdravím Vás,

Tentokrát jsme se podívali do okolí Krkonoš, zkuste si vybrat, kam můžeme jet. Je to od Vás návrh.

a/ oblast Špindlerův Mlýn

        1/ Přemostění

Přemostění ...přicházíte k okraji skály, lehce Vás šimrá okolo žaludku, srdce se Vám dere až do krku. Instruktor odpočítává ...3...2...1... skoč! Vy mu bezmezně věříte, děláte poslední krok a ...Po chvilce se vzpamatováváte a cítíte jak nabíráte rychlost, vítr hvízdá kolem uší a již je tu bezpečné přistání na protější straně údolí. No co Vám mám vyprávět. Přijite to taky zkusit! Je to fakt dobrý. Prostě ADRENALINOVÁ INJEKCE.

A obří houpačka

        2/Segway

Segway je speciální dopravní prostředek 21. století. K aktivnímu pohybu není třeba lidské síly, ovládá se pouze náklonem těla řidiče vpřed a vzad.

Segway

3/ Bobová dráha

Špindlerovská bobovka byla postavena v roce 1997 jako první projekt tohoto druhu v České republice a patří podle názoru špičkového výrobce unikátní technologie z jeho 330 realizací mezi tři nejatraktivnější projekty tohoto druhu na světě! Včetně dopravního zařízení má délku 1.400 m a jezdec si při jízdě s průměrným sklonem 7,03 % užije 22 zatáček, 5 terénních zlomů a tři tunely. Opravdu nevšední zážitek z jízdy, jejíž rychlost si každý volí podle svých schopností, umocňuje překrásné okolní panorama Krkonoš. Na jedno nebo dvoumístných bobech mohou jezdit bez problémů všechny věkové generace, děti od osmi let samostatně, do osmi let v doprovodu rodičů. Díky kvalitnímu osvětlení může být v provozu i po setmění.

www.bobovka.cz

4/ Výletní vláček

Vyzkoušejte odpočinkovou okružní jízdu vyhlídkovým vláčkem s výkladovým komentářem. Poznáte tak celý Špindlerův Mlýn na poznávacích trasách Špindlerův Mlýn - Svatý Petr a Špindlerův Mlýn - Bedřichov - Medvědín.

Délka jízdy je 50 minut včetně zastávky na krásném výhledu pro Vaše fotografie. 
 

Jízda 250,- Kč, děti do 10 let zdarma. 
 

Odjezdy z autobusového nádraží každý den od května do října podle rozpisu s časy odjezdů od 9.30 do 16.00. U skupin je možná telefonická rezervace s možností slevy. 
 

vláček

5/ Špindlerova  bouda

Silnice ze Špindlerova Mlýna na Špindlerovu  boudu se nachází na území KRNAPu, kde dle 16 odst. 1 písm. d) zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění (dále jen „zákon“), je zakázáno vjíždět a setrvávat s motorovými vozidly a obytnými přívěsy mimo silnice a místní komunikace a místa vyhrazená se souhlasem orgánu ochrany přírody – kromě vozidel, kterým zákon vjezd a setrvání povoluje.

Na tuto silnici, ze Špindlerova Mlýna na Špindlerovu boudu, je vjezd povolen pouze s doklademprokazujícím oprávněnost vjezdu. Doklad vydá žadateli Správa KRNAP, jsou-li splněny podmínky vjezdu stanovené návštěvním řádem.

Žádost je třeba doložit osvědčením o registraci vjíždějícího vozidla a zdůvodnit účel vjezdu jako je např.: doklad o vlastnictví nemovitosti, nájemní smlouva na užívání nemovitosti, doklad o rezervaci ubytování, průkaz osoby ZTP nebo ZTP/P, apod.

6/ Handicap trasy

Pro naše handicapované turisty, kteří chtějí navštívit a poznat krásy Krkonoš, spojila své síly Správa KRNAP ve spolupráci s Občanským sdružením "No Limits" a organizací „Krkonoše - svazek měst a obcí“. Pracovníci Správy KRNAP vytipovali a v terénu vyznačili

TOP 10 bezbariérových tras Krkonoš.

7/ Špindlerův Mlýn
Skiareál Špindlerův Mlýn zajišťuje v areálech Svatý Petr a Medvědín letní provoz dvou moderních lanovek s přepravou horských kol. Konečné stanice obou lanovek jsou nejenom výchozím místem turistických tras, ale poskytují i překrásné pohledy na hřebeny Krkonoš včetně pohledu na nejvyšší horu České republiky - Sněžku ( 1602 m ). Špindlerův Mlýn je místem pro turistiku v nadmořské výšce 700 - 1400 m.n.m.

http://www.spindleruv-mlyn.cz/cz/ski-areal-spindleruv-mlyn/

8/ Kamenná rozhledna Žalý                                                

  • Jediná kamenná rozhledna v Krkonoších
    prošla v létě 2012 rozsáhlou rekonstrukcí za více jak 2 miliony 200 tisíc korun.

  • Rozhlednu nechal vystavět v roce 1892 hrabě Jan Harrach.    

  • Z rozhledny je krásný výhled nejen na Krkonoše, ale i do širokého okolí.

  • Příjemný výlet z náměstí ve Vrchlabí cca 5 km na nejvyšší kopec v okolí – Žalý (1019 m n.m.).

  • Cestu nahoru si ulehčíte, pokud vyjedete na vrchol  lanovkou v Herlíkovicích.

b/ Pec / Janské Lázně

        1/ Rozhledna Černá hora – Janské Lázně

Rozhledna Panorama na Černé hoře je původní sloup lanové dráhy ve vzdálenosti 100 m od horní stanice současné lanovky, směrem k lyžařskému vleku Anděl. Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 21 metrů, odkud se nabízí krásný kruhový pohled nejen do kraje, ale i na značnou část Krkonoš.

Na konstrukci rozhledny je umístěna panoramatická kamera, která každé ráno od 8.00 hod. na programu ČT 2 informuje o počasí, povětrnostních podmínkách, stavu sjezdových, běžeckých tratí a dalších aktualitách.

Provozní doba rozhledny:
O letních prázninách: 10.15–16.00 hod., v případě příznivého počasí do 17.00 hodin
Mimo dobu letních prázdnin: po–pá: 14.15–16.00 hod, so–ne: 10.15–16.00 hod.

Lanovka na Černou horu

Od roku 2006 je v provozu osmimístná kabinová lanová dráha s názvem Černohorský express. Letní provoz kabinové lanovky je od 9:00 do 18:00 hodin, dle jízdního řádu.

2/ Rozhledna Hnědý vrch – Pec pod Sněžkou

Nejvyšší rozhledna v Krkonoších se nachází na Hnědém vrchu nad Pecí pod Sněžkou nedaleko od výstupní stanice sedačkové lanové dráhy.

Provozní doba rozhledny:
červen–říjen denně od 9.00–16.00 hod., v době provozu lanové dráhy na Hnědý vrch

Rozhledna je umístěna v nadmořské výšce 1 207 metrů nad mořem. Hlavní vyhlídková plošina je ve výšce 27 metrů nad zemí, celkem měří rozhledna 30,85 m. Pec pod Sněžkou vybudovala rozhlednu na Hnědém vrchu, aby vytvořila další snadno dostupný cíl výletů a odlehčila tak vrcholu Sněžky. Rozhledna je přístupná zdarma.

Návštěvníci uvidí z vyhlídkové terasy úchvatné panorama hlavního krkonošského hřebene, především na Sněžku, Luční a Studniční horu, a vidět je také turistické centrum Pece pod Sněžkou. Za příznivého počasí jsou z rozhledny vidět i Orlické hory a Jeseníky. Na horním ochozu rozhledny, jejíž podstava je trojúhelníkového tvaru a tvoří ji dřevěné a ocelové sloupy, může najednou pobývat až 25 osob.

3/ Sněžka – nejvyšší hora České republiky

Nejvyšší hora v České republice ve tvaru trojbokého jehlanu měří 1 602 m. Je významnou dominantou východních Krkonoš. Severní srázy spadají na polské straně do údolí Lomničky, na jižní do Obřího dolu. Pojmenování vzniklo od přídavného jména Sněžná – „sněhem pokrytá“.
Od roku 1949 jezdí na Sněžku sedačková lanovka z Pece po Sněžkou. Hora Sněžka patří v Krkonoších mezi nejoblíbenější turistické cíle.

Lanovka na Sněžku

Nejčastějším výchozím místem výletu na Sněžku je malebné horské městečko Pec pod Sněžkou (750 m n.m.). Lanová dráha Pec pod Sněžkou – Sněžka je zejména v letních měsících ideálním výchozím místem pro výlet z Pece pod Sněžkou.

Lanovka Vás pohodlně dopraví přes mezistanici na Růžové hoře (1 334 m n.m.) na Sněžku (1 594 m n.m.). Během necelé půlhodinky překonáte převýšení více než 680 m.

Provozní doba lanové dráhy:
denně od 8:00–19:00 hod., každou celou hodinu

Více informací najdete na www.snezkalanovka.cz.

c/ Hradec Králové O zoo

Málokterá instituce vyvolává tak romantické asociace jako zoologická zahrada. Exotická zvířata, roztomilá mláďátka a udatní chovatelé, kteří se o ně starají… Prozradíme vám tajemství - pracovat v zoo je přesně tak skvělé, jak si většina lidí myslí! A pokud se chcete o naší zoo dozvědět více - o její historii a lidech - jste na správném místě.

http://www.zoodvurkralove.cz/cs/o-zoo/ ¨

 

d/ okolo Liberce

        1/ Lanová dráha na Ještěd

je jednou z nejpřitažlivějších dopravních zajímavostí Liberce. Nebylo náhodou, že si tento vrchol - dominantu kraje - naši předkové vybrali jako vhodný pro výstavbu jedné z prvních visutých lanovek u nás.
Lanovka jako jediná v České republice stále patří Českým drahám, ačkoliv se objevily snahy o její privatizaci. Jde o unikátní dvoukabinovou lanovku založenou na kyvadlovém systému. Jedna kabina unese 35 lidí a dokáže vyvinout rychlost 36 kilometrů za hodinu. Délka trati dosahuje 1188 metrů. Dolní stanice je v nadmořské výšce 600 metrů, vrchní pod Ještědem o 400 metrů výš. V nejvyšším bodě se lanovka dostává 30 metrů nad zem. Na Ještěd jede čtyři minuty a drží ji lano o průměru pěti centimetrů. Lanovka nesloužila jenom k dopravě turistů. Zásobovala horský hotel Ještěd a pomáhala při záchraně zraněných turistů.
Ještě nikdy se nestalo, aby lanovka měla nějakou velkou závadu nebo se cestující v ní ocitli v ohrožení.
Lanovku na Ještěd využívají především turisté z České republiky, Německa a Polska. Díky ní se jim z vrcholu hory otevře pohled na Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, Český ráj a České středohoří. Rekord lanovka vytvořila v roce 1976, kdy po čtyřleté rekonstrukci přepravila skoro 600.000 lidí.
Lanovka byla vybudována na náklady tehdejších ČSD známou chrudimskou firmou František Wiesner. Zahájení stavby bylo dne 15. 6. 1932 a dokončená lanovka byla uvedena do provozu 27. 6. 1933. V letech 1971 až 1975 prošla lanovka zásadní rekonstrukcí, čímž se zařadila k lanovkám světové úrovně. Rekonstrukci provedla firma Transporta Chrudim a provoz rekonstruované lanovky byl zahájen 31. 12. 1975.

2/ Kozákov (744 m.n.m.)

je nejvyšší hora Českého ráje, Pojizeří a Podkrkonoší, opředena pověstmi o drahých kamenech, které se tu odpradávna nacházejí. Na křestním listě má Kozákov jako datum narození napsáno: prvohory - melafyr. Mnohem později se mu dostalo dalšího sopečného polevu třetihorním čedičem. Již pravěcí lovci usídlení v okolních jeskyních z polodrahokamů zhotovovali jednoduché nástroje. Tradice zpracování drahokamů a následná výroba šperků žijí v tomto kraji dodnes.

Z vrcholu Kozákova je překrásný pohled na Krkonoše, Jizerské hory, Ještědský hřbet, Lužické hory, České středohoří, Horní Pojizeří, Český ráj a Orlické hory. Na vrcholu byla v roce 1932 postavena Riegrova turistická chata a v roce 1995 zpřístupněna rozhledna, která umožní návštěvníkům ideální kruhový výhled, za krásného počasí až na čtvrtinu Čech.

e/ Teplicko

Teplicko-adršpašské skály
Připomínat krásy teplicko–adršpašských skal je tak trochu nošením dříví do lesa. Nicméně stejně se alespoň na několika místech zastavíme. Například u gotické brány, kterou procházeli návštěvníci už v první polovině 19. století nebo pískovcové jezírko, které si zahrálo v několika pohádkách. Naším cílem bude ale především nové muzeum horolezectví, které mapuje historii i současnost dobývání výšek v tomhle ráji milovníků skal. Je jediné svého druhu u nás a najdete v něm kupříkladu staré i moderní vybavení lezců. Dozvíme se mimo jiné to, proč se tihle dobrodruzi neobešli bez kousku kůže nebo to, jaká lana používali. A zavzpomínáme taky na počátky horolezení v Adršpachu. Těmi prvními byli lezci ze Saska, kteří už před devíti desítkami let pokořili věž Král.

Přihlášení